De cum laude afgestudeerde informatiemanager is al ruim vijf jaar geïnteresseerd in cryptovaluta, digitale munteenheden die steeds vaker gebruikt worden als alternatief geldsysteem. De meeste mensen kennen de eerste digitale munt, de Bitcoin, inmiddels wel van naam. Geïnteresseerd in financiële-, IT- en blockchainaspecten (databases) verdiepte Van Hooff zich in de cryptomaterie en sinds begin dit jaar biedt hij leertrajecten aan serieuze beginnende beleggers aan.
‘Niet snel rijk willen worden’
„Hoe jonger je ermee begint, hoe meer tijd je hebt om succesvol te beleggen’’, vertelt Van Hoof. ,,Je moet niet snel rijk willen worden, maar willen investeren in je toekomst.’’ Het rendement van Van Hooffs cryptoportfolio was vorig jaar 700 procent. Ter vergelijking: de gemiddelde spaarrente voor particulieren was 0,1 procent.
Er zitten veel grappenmakers tussen aanbieders van cryptomunten
Daan Loots
Door corona hielden Loek Swaak (18) uit Eindhoven en Daan Loots (18) uit Leende geld over, want stappen was er niet meer bij. Beleggen op de reguliere aandelenmarkt vonden ze saai, dus verrichtten de studenten veel onderzoek naar de verschillende cryptomunten en naar wat deze voor hun portemonnee zouden kunnen doen. Daan: „We keken wel wie ‘achter’ zo’n munt zat, want er zitten veel grappenmakers tussen alle aanbieders.”
De zaken liepen goed. Het tweetal kocht nog wat andere munten, tipte elkaar en werd soms wat overmoedig. Daan en Loek lachen. Maar dat is ze een keer of vier ook wel vergaan. Loek: „De eerste dip vonden we zo erg. Het was wel lef om die munt toen toch te houden. Sociale media heeft grote invloed. Kijk maar eens wat er gebeurt als zakenmagnaat Elon Musk twittert. Ik zat toen continu op Twitter en was enorm gestrest. Tweette hij iets negatiefs, want die man heeft zoveel invloed, dan zouden veel mensen gaan verkopen en de koers dus dalen. Het was vaak zo spannend.’’
Allemaal ‘greedy’
Dat het verslavend werkt, merkten de jongens ook: „We zoeken het komende half jaar een moment om te stoppen. We willen niet meer direct naar koersen kijken wanneer we ’s ochtends wakker worden.” „Ja, je moet ertegen kunnen: de stijgingen en dalingen van je investeringen op de cryptomarkt”, zo meent Robert (58) uit Waalre (achternaam bekend bij de redactie). „We zijn allemaal wel ‘greedy’ en willen geld verdienen. Maar toen ik begon, had ik een plan.”
Robert slaapt rustig, want zijn risico is nul. Hij sprak namelijk met zichzelf af om bij winst zijn inleg steeds ‘terug te pakken’. Al na drie maanden hield hij er een leuk jaarsalaris aan over. „De cryptomarkt staat nog in de babyslofjes en is nog lang niet volwassen”, aldus Robert. ,,Wel accepteren steeds meer bedrijven als Walmart, Visa en PayPal de munten. Crypto is hier wel ‘to stay’, denk ik. Zeker nu de inflatie toeneemt, kun je je er met je munten, tot op bepaalde hoogte, zelfs tegen beschermen.”
Ik adviseer mijn kinderen om elke maand voor 25 euro in top 10-muntjes te investeren
Robert
Maar Robert waarschuwt: blijf bij je plan. Emotie is altijd een slecht raadgever. De Waalrenaar ziet de cryptomunt vooral als een stukje borging op de lange termijn: „Ik adviseer mijn kinderen om elke maand voor 25 euro in top-10 muntjes te investeren. Kunnen ze over tien jaar hun eigen huis kopen.”